Studium sodno-zinečnatých a lithno-zinečnatých borofosfátových skel - Jirák, Josef (Univerzita Pardubice, 2004)
Byla studována skla systému me2O-ZnO-B2O3-P2O5 (Me=Na, Li). Měrná hmotnost skel klesá s růstem obsahu alkalického oxidu. U všech připravených skel byly změřeny měrné hmotnosti Archimedovou metodou a z nich vypočteny molární objemy. Studium chemické stability skel ukázalo na růst rozpustnosti skel s růstem obsahu alkalických oxidů. Dále bylo studováno termické chování skel a naměřena NMR a Ramanova spektra.
Study of sodium-zinc and lithium-zinc borophpsphate glasses
Keywords: borofosfátová skla; teplotní vlastnosti; Ramanova spektra; hmotnostní spektroskopie; NMR spektra