Strážci paměti: sociální konstrukce minulosti v popřevratovém Česku - Jirsák, Jan (Univerzita Pardubice, 2014)
"Práce zkoumá projekt Člověka v tísni Příběhy bezpráví, který se na základních a středních školách snaží studentům rozšířit jejich znalosti o československých dějinách. Autor se zabývá některými dobovými diskurzy o minulosti, které dnes cirkulují v českém veřejném prostoru a které ovlivňují nejen Příběhy bezpráví, ale i jeho samotného. Práce má tak kromě samotného výzkumu i výraznou sebereflexivní komponentu."
Guardians of memory: Social constructions of the past in post-transition Czech republic
Keywords: Příběhy bezpráví; komunismus; antikomunistický diskurz; kolektivní paměť; sociální pole; Příběhy bezpráví; communism; anti-communism discourse; collective memory; social field