Využití škál bolesti u žen po gynekologické operaci - Bartošová, Sára (Univerzita Pardubice, 2017)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku využití škál bolesti u žen po laparoskopicky asistované vaginální hysterektomii. Teoretická část popisuje problematiku bolesti a její léčby. Dále popisuje perioperační péči o klientku s bolestmi a laparoskopii v gynekologii. Hlavním cílem práce je zjistit zda jsou dostačující škály, které hodnotí intenzitu bolesti, nebo zda je potřeba využívat i škálu úlevovou. Práce se zabývá otázkou toho, zda je intenzita bolesti hodnocená pomocí dvou škál (Numeric rating scale, The Faces pain scale revised ) ekvivalentní. Dále zjišťujeme, zda hodnota úlevy na (úlevové škále) odpovídá poklesu bolesti vyjádřeném na škálách intenzity bolesti (NRS, FPS-R). Šetření bylo provedeno na porodnicko gynekologické klinice na pooperačním gynekologickém oddělení.
The usage of pain scales in women after gynegological surgery
Keywords: bolest; hodnocení bolesti; škála bolesti; laparoskopie; pain; pain assessment; pain scales; laparoscopy