Péče o pacienta s opiátovou léčbou - Žabková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2012)
Předmětem této práce je péče o pacienty s opiátovou léčbou. Teoretická část práce je věnována historii, rozdělení, hlavním zástupcům opiátů a aplikačním formám. Dále jsou zde popsány nežádoucí účinky, které se nejčastěji v souvislosti s podáváním opiátů vyskytují. Několik kapitol věnuji bolesti, z důvodu, že opiáty jsou převážně podávány proti bolesti. Je zde popsáno základní rozdělení bolestí, zvlášť se věnuji bolesti onkologické, protože onkologičtí pacienti jsou převážně opioidy léčeni. Zmiňuji některé z metod hodnocení bolesti u nemocných, kteří svou bolest projeví verbálně či neverbálně. Věnuji se průlomové bolesti a přípravkům, díky nimž ji lze ovlivnit. Výzkumná část je věnována z velké části prezentaci zjištěných informací o pacientech, kteří byli opioidy léčeni.
The care for patients with opioid therapy
Keywords: opiáty; opioidy; bolest; obstipace; léčba bolesti; morfin; opiates; opioids; pain; constipation; pain; morphine