Optimalizace separace aminokyselin obsažených v medovinách a kvantitativní stanovení prolinu s využitím kapalinové chromatografie - Klikarová, Jitka; Šebková, Jana; Česlová, Lenka; Fischer, Jan (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato práce byla zaměřena na optimalizaci SPE extrakce prolinu a dalších aminokyselin z medoviny a jejich následnou derivatizaci pomocí dansylchloridu (DNS-Cl). Dále je pozornost zaměřena na optimalizaci separace derivátů aminokyselin a na kvantitativní stanovení prolinu v medovinách pomocí kapalinové chromatografie v systémech s obrácenými fázemi s chemicky vázanou oktadecylsilikagelovou stacionární fází. Jako mobilní fáze byla použita směs acetonitrilu a vody s přídavkem triethylaminu a kyseliny mravenčí. Pro detekci DNS derivátů aminokyselin byl použit fluorescenční detektor.
Optimization of separation of mead aminoacids and quantitative determination of proline using liquid chromatography
Keywords: aminokyseliny; medoviny; derivatizace; RP-HPLC; aminoacids; meads; derivatization; RP-HPLC