Tisk a charakterizace DSSC solárních článků - Hatala, Michal (Univerzita Pardubice, 2012)
Cieľom tejto práce bolo vytvoriť rešerš na tému farbivom scitlivených solárnych článkov (DSSC). Dôraz bol kladený na objasnenie štruktúry, princípu činnosti a charakterizáciu solárnych článkov a vytvorenie prehľadu používaných materiálov. Na základe získaných informácií bol optimalizovaný technologický postup výroby s cieľom maximalizovať využite tlačových technológií v jednotlivých fázach zhotovenia solárneho článku. Vytvorený bol modul, zložený z troch paralelne zapojených článkov. Jednotlivé funkčné vrstvy a bariérová vrstva boli zhotovené pomocou poloautomatického sieťotlačového stroja S-200HF. Výstupné charakteristiky boli určované na základe merania voltampérovej charakteristiky. Použité boli dva rôzne zdroje žiarenia a meracia sústava zložená z odporovej dekády a multimetrov, zaznamenávajúcich prúd a napätie. Tlačou pripravené vrstvy boli charakterizované pomocou rastrovacieho elektrónového mikroskopu a kontaktného profilometra.
Printing and characterization of DSSC solar cell
Keywords: dye sensitized solar cells; parallel grid module; printed electronics; farbivom scitlivené solárne články; modul s paralelnou vodivou mriežkou; tlačená elektronika