Roztroušená skleróza - edukace pacienta před zahájením medikamentózní léčby - Vaňátková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou pacientů s roztroušenou sklerózou. Práce je zaměřena na edukaci před zahájením léčby, zejména na podání informací o správném způsobu aplikace léků a na předcházení komplikací souvisejících s injekční léčbou. Jedná se o teoreticko-výzkumnou práci aplikovanou do současné péče o pacienty s roztroušenou sklerózou. V teoretické části se krátce věnuji Centrálnímu nervovému systému a podrobněji se věnuji historii, diagnostice a léčbě roztroušené sklerózy. Ve výzkumné části je uvedena metodika prováděného výzkumu a postupné vyhodnocení jednotlivých otázek z dotazníkového šetření formou grafů. Výstupem této bakalářské práce je leták, který by měl být pomocníkem pro pacienty, kteří začínají být léčeni injekcemi.
Multiple sclerosis - education of patient before initiation of drug adminis tration
Keywords: roztroušená skleróza; centrální nervový systém; demyelinizace; McDonaldova kritéria; terapie; aplikace injekcí; Kurtzkeho škála; multiple sclerosis; central nervous system; demyelination; The McDonald criteria; therapy; application of injections; The Kurtzke Expanded Disability Status Scale