Kam vedou cesty jógy? Etnografie jednoho pokusu na cestě osobního rozvoje - Píhová, Soňa (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato práce zkoumá pomocí kvalitativních metod, zejména metodou karnální sociologie vyvinutou Loicem Wacquantem, zúčastěného pozorování a polo-strukturovaných rozhovorů, zda a jakým způsobem pravidelné praktikování jógy ovlivňuje jak psychickou, tak i fyzickou stránku člověka. Tato práce se snaží odhalit, jakým způsobem pravidelné praktikování jógy ovlivňuje pohled na svět a celkově socialitu praktikujících. Výzkum jsem prováděla hlavně sama na sobě, skrze rozšířenou osobní zkušenost, a také na mém sociálním okolí, které je s jógovou praxí spojeno. Práce se zabývá sociálním polem (ve smyslu jak jej rozvinul Bourdieu), které je utvářeno v prostředí kurzů jógy a také tím, jaká je dynamika různých druhů kapitálu, které souvisí s tímto polem. Práce se také věnuje komodifikaci jógy v dnešním světě. Tato práce je však hlavně etnografickým popisem výzkumníkovy cesty k osobnímu rozvoji a snahou o reflexi všech aspektů, které měly na tuto cestu vliv. Součástí práce je také shrnutí historického vývoje jógy a popis její cesty na Západ. Cílem práce je prozkoumat, jak pravidelné praktikování jógy ovlivňuje cvičící ve všech rovinách jejich životů, zaměřuje se i na jejich motivace a jejich vztah k józe obecně. Práce je doplněna o fotografie z mé vlastní praxe a o krátkou audiovizuální přílohu, která má čtenářům přiblížit, kam jsem po této cestě došla, skrze náhled na mé vlastní praktikování série jógových pozic.
Where has Yoga led me? An Ethnography of a Self-improvement Attempt
Keywords: yoga; embodiment; carnal sociology; reflexivity; personal development; commodification; jóga; embodiment; karnální sociologie; reflexivita; osobní rozvoj; komodifikace