Optické vlastnosti vybraných oxidových skel - Schwarz, Jiří (Univerzita Pardubice, 2001)
Byla připravena vybraná oxidová skla systémů PbO-B2O3-BaO, PbO-B2O3-Ga2O3, PbO-B2O3-P2O5, PbO-B2O3-ZnO a PbO-P2O5-ZnO. Získané vzorky byly charakterizovány měřením hustoty Archimédovou metodou, penetrační teplotou měknutí, optickou propustností a reflektivitou, ze kterých byl stanoven index lomu a energie zakázaného pásu. Teoretické hodnoty indexu lomu a energie zakázaného pásu, vypočtené za předpokladu platnosti virtuální krystalové aproximace, byly v dobré shodě s experimentálními hodnotami.
Optical properties of some selected oxide glasses
Keywords: oxidová skla; penetrační teplota měknutí; optická propustnost; optická odrazivost; index lomu; krátkovlná absorpční hrana