Cestovní deníky Kateřiny Jungmannové-Lauermannové z let 1841, 1845, 1849 - Galbavá, Lucie (Univerzita Pardubice, 2005)
Práce se zabývá studiem deníků z cest Kateřiny Jungmannové-Lauermannové, přibližuje tím cestování středních vrstev a péči o zdraví v první polovině 19. století, zejména o aplikaci vodoléčby v méně tradičních menších lázeňských střediscích. V práci je též zachycen obraz rodinných vztahů Kateřiny Jungmannové-Lauermannové.
Cathrine Jungmannova-Lauermannova´s travel diaries from 1841, 1845 and 1847
Keywords: Kateřina Jungmannová-Lauermannová; deníky; Cestování; každodenní život; Lázeňství; péče o zdraví; 19. století