Pigmenty na bázi Bi2O3 - Ptáčková, Radka (Univerzita Pardubice, 2011)
Předkládaná diplomová práce se zabývá přípravou pigmentů na bázi oxidu bismutitého dopovaného lanthanoidy (dysprosiem, ytterbiem) a zirkoniem obecného vzorce Bi2-xLnx/2Zr3x/8O3, kde Ln = Dy, Yb a x = 0,2, 0,4, 0,6, 0,8, 1,0, 1,2 a 1,4, s teplotou výpalu pohybující se od 700 do 850 °C, které by mohly najít uplatnění při vybarvování nátěrových hmot a keramických glazur.
Pigments based on Bi2O3
Keywords: oxid bismutitý; barevné pigmenty; ekologické pigmenty; bismuth sesquioxide; coloured pigments; environmentally friendly pigments