Předčasné odchody žáků z odborného vzdělávání a jejich důsledky z hlediska významu vzdělání pro uplatnění na trhu práce v ČR - Peterová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2015)
Práce se zaměřuje na problematiku předčasných odchodů žáků z odborného vzdělávání a jejich důsledky z hlediska významu vzdělání pro uplatnění na trhu práce v ČR. V teoretické části jsou popsány aspekty odborného vzdělávání v České republice a jejich legislativní rámec na úrovni regionální i evropské. Současně jsou vymezeny podstatné charakteristiky trhu práce a základní pojmy související s nezaměstnaností a politikou zaměstnanosti v ČR. V praktické části práce je řešen problém předčasných odchodů ze vzdělávání z pohledu EU, tak jak ho měří Eurostat. Následně je analyzována problematika zaměstnatelnosti osob dle stupně dosaženého vzdělání v Královéhradeckém kraji a zároveň jsou vymezeny nástroje pro řešení problémů s uplatněním na trhu práce osob s nízkou kvalifikací v souvislosti s programy aktivní politiky zaměstnanosti v Královéhradeckém kraji. Poslední část práce je věnována výzkumu předčasných odchodů ze vzdělávání na vybrané střední odborné škole.
Early departures of students in vocational education and their consequences in terms of the importance of education for the labor market in the Czech Republic
Keywords: aktivní politika zaměstnanosti; Česká republika; Královéhradecký kraj; nezaměstnanost; vzdělávání; střední odborné školy; studenti; active politics of employment; Czech Republic; Kralovehradecky region; unemployment; education; college; students