Melanin a jeho role v živých organismech - Zahradníčková, Adéla (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá podrobným popisem rolí melaninu. V první části práce je charakterizována struktura melaninu, jeho tvorba (melanogeneze), dále jsou zmíněny typy melaninu - eumelanin, feomelanin a neuromelanin. V práci je také charakterizován bakteriální typ melaninu včetně jeho využití a protektivních syntetických účinků. Hlavní část bakalářské práce se zaměřuje na význam melaninu u člověka v různých částech těla - v kůži, vlasech, oku či mozku. Popsané jsou i poruchy melaninové pigmentace - hypopigmentace a hyperpigmentace.
Melanin and its role in living organisms
Keywords: melanin; eumelanin; feomelanin; neuromelanin; bakteriální melanin; melanogeneze; funkce melaninu; melanin; eumelanin; feomelanin; neuromelanin; bacterial melanin; melanogenesis; role of melanin