Vlastnosti organických povlaků v závislosti na obsahu a složení antikorozních pigmentů - Škorpík, Josef (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato diplomová práce se zabývá studiem vlivu struktury, složení a koncentrace organických a pigmentů s obsahem hořečnatého a zinečnatého kationtu na antikorozní a fyzikální vlastnosti organických povlaků na bázi epoxyesterové pryskyřice, alkydové pryskyřice a epoxidové pryskyřice. Byly porovnávány vlastnosti nátěrových hmot s obsahem nově syntetizovaných organických pigmentů na bázi nitroso-beta-naftolu s hořečnatým a zinečnatým kationtem, n-dodecylaspargátu s hořečnatým a zinečnatým kationtem a Oktylaspargátu se zinečnatým kationtem. Nátěrové hmoty obsahující organické pigmenty byly porovnávány s nátěrovými hmotami, které byly pigmentované anorganickými pigmenty, jednalo se o oxid hořečnatý, fosforečnanem zinečnatý, oxid zinečnatý, titanovou bělobou rutilového typu a wollastonit. U všech pigmentů byla stanovena jejich hustota a olejové číslo, z nichž byla následně vypočtena kritická objemová koncentrace, také bylo sledováno pH a měrná elektrická vodivost roztoků pigmentů v závislosti na čase. U pigmentů byly také zjištěny hmotnostní korozní úbytky a obsah vodourozpustných látek. Organické povlaky byly aplikovány na skleněné a ocelové panely. Následně u nich byly testovány jejich fyzikálně -mechanické vlastnosti, jako je odolnost organického povlaků vůči ohybu, úderu, vrypu, hloubení a byla také stanovena přilnavost organického povlaku mřížkovou metodou. Ocelové panely, opatřeny organickými povlaky, byly také podrobeny zrychleným korozním zkouškám, při nichž byla sledována jejich antikorozní účinnost. Organické povlaky byly vystaveny i vlivu nepřímých korozních zkoušek, jako je elektrochemické měření lineární polarizace a stanovení odolnosti vůči vodnému roztoku elektrolytu v závislosti na pH.
Properties of organic coatings depending on the content and composition of anticorrosive pigments
Keywords: organický pigment; inhibitor koroze; epoxyesterová pryskyřice; alkydová pryskyřice; epoxidová pryskyřice; asparagan; nitroso-beta-naftol; organic pigment; corrosion inhibitor; epoxy ester resin; alkyd resin; epoxy resin; asparagan; nitroso-beta-naphthol