Legislativní náležitosti vybraných nežádoucích událostí - Vlachynská, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato práce se zabývá tématem nežádoucích událostí ve zdravotnických zařízeních. Zdravotnická zařízení hledají možnosti prevence, jak těmto nežádoucím událostem předcházet a snížit jejich výskyt. V teoretické části je popsáno, co je nežádoucí událost, jaká je prevence vzniku nežádoucí události, co může mít nežádoucí událost za následek, dokonce i jaké trestné činy mohou vzniknout. Bakalářská práce se také zabývá Systémem hlášení nežádoucích událostí a ukazuje, na jakém principu funguje a co má za cíl. Do teoretické části jsou také zakomponované nežádoucí události v perioperační péči. Průzkumná část se zabývá problematikou nežádoucích událostí ve zdravotnictví a zjišťuje, zda dnešní způsob hlášení nežádoucích událostí nelékařským pracovníkům vyhovuje.
Legislative requirements for selected adverse events
Keywords: nežádoucí události; prevence; Národní systém hlášení nežádoucích událostí; trestné činy ve zdravotnictví; perioperační péče; adverse events; prevention; National Adverse Event Reporting System; crimes in healthcare; perioperative care