Viskozita a růst krystalů v amorfních vzorcích chalkogenidového skla Ge25Se75 - Vaculík, David (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá studiem viskozity a kinetiky růstu krystalů v amorfních vzorcích Ge25Se75, jež byly připraveny ve formě objemových vzorků a tenkých vrstev. Tenké vrstvy byly připraveny dvěma metodami - vakuovým napařováním a přípravou z roztoku (spincoating metoda). Viskozita byla studována v podchlazené tavenině objemových vzorků pomocí termomechanické analýzy a změřená data byla vyhodnocena pomocí viskozitních modelů. Růst krystalů byl studován pomocí infračervené optické mikroskopie a rentgenové difrakce. Z experimentálních dat byla stanovena aktivační energie růstu krystalů a data byla proložena vhodným růstovým modelem.
Viscosity and crystal growth in amorphous samples of Ge25Se75 chalcogenide glass
Keywords: chalkogenidová skla; tenké vrstvy; mikroskopie; viskozita; kinetika růstu krystalů; chalcogenide glasses; thin films; microscopy; viscosity; crystal growth kinetics