Protodestannylace a jododestannylace 2-substituovaných vinylcíničitých sloučenin - Chalupa, Jan (Univerzita Pardubice, 2002)
Byly připraveny 2-ethoxyvinylcíničité a hex-1-en-1-ylcíničité sloučeniny, které byly identifikovány pomocí 1H, 13C, 119Sn NMR spektroskopie a 2D technik 1H-1H gs COSY, 1H-119Sn gs HMQC a 1H-13C gs HSQC. Byla studována jejich reaktivita s kyselinou octovou a jódem a z výsledků měření byly získány poměry rychlostních konstant. Byly diskutovány odlišné mechanismy proto- a jododestannylace.
Protodestannylation and iododestannylation 2-functionalised vinyltin coumpounds
Keywords: vinylcíničité sloučeniny; nukleární magnetická rezonanční spektroskopie; reakční mechanismy; rychlostní konstanty; reakční kinetika