Georgi Dimitrov a jeho kult v Bulharsku a Východním bloku - Pecinová, Martina (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato bakalářská práce je věnována Georgi Dimitrovi. Tento Bulhar vešel do povědomí lidí už v první čtvrtině 20. století, kdy se účastnil a často i sám pořádal stávky dělníků v Bulharsku a bojoval za jejich práva. Nicméně asi nejvíce vstoupil do povědomí nejen Bulharům, ale prakticky celému světu při procesu obhajoby požáru Říšského sněmu v roce 1933, tzv. Lipský proces. Po úspěchu a propuštění z vězení měl od této doby Dimitrov ještě větší ohlas veřejnosti celého světa. A to mu vydrželo až do konce jeho života, po jeho smrti je jeho kult rozšířen ještě více a je velmi zajímavé pozorovat, kde všude bylo v té době možné pozorovat Dimitrův kult osobnosti.
Georgi Dimitrov and his Cult of Personality in Bulgaria and the Eastern Bloc
Keywords: Dimitrov, Georgi; Bulharsko; komunismus; 20. století; Lipský proces; Dimitrov, Georgi; Bulgaria; communism; 20th century; Leipzig Trial