Tiskové formy pro tamponový tisk - Solčanský, Peter (Univerzita Pardubice, 2014)
Cieľom bakalárskej práce bolo overiť vplyv rôznych podmienok pri príprave tlačovej formy na jej vlastnosti a výslednú kvalitu tampónovej tlače. V teoretickej časti práce je popísaná história tampónovej tlače, princíp tlače, typy tlačových foriem s ich prípravou. Ďalej je venovaná pozornosť vlastnostiam tampónu a rôznym druhom tlačových strojov pre tampónovú tlač. V experimentálnej časti bol hodnotený vplyv doby osvitu a hustoty technologického rastru na vlastnosti tlačovej formy a kvalitu tlače. Boli použité dva typy klišé vymývateľné vodou a liehom. Tlač bola prevedená na dva typy materiálov na kancelársky papier a na polymérnu dosku. K hodnoteniu vlastností a kvality tlačovej formy bola použitá optická mikroskopia, denzitometria a profilometria. V záverečnej časti práce sú zhrnuté výsledky, ktoré boli získané pri skúmaní výtlačkov tampónovej tlače.
Pad printing forms
Keywords: klišé; tampónová tlač; osvit; čas; tlačová forma; kvalita; pad print plate; pad print; exposure time; quality