Vybraná pravidla monetární politiky a jejich platnost v současných podmínkách - Paclíková, Markéta (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá pravidly monetární politiky. Cílem práce je zhodnotit platnost vybraných pravidel monetární politiky, která byla v minulosti stanovena a prokázána, v současných podmínkách. Dále je cílem práce formou aplikací vybraných pravidel monetární politiky zhodnotit prováděnou měnovou politiku České národní banky. Práce vychází z monetární politiky a jejich nástrojů a cílů. Zjištění práce naznačují korelaci mezi Taylorovým a Friedmanovým pravidlem monetární politiky a prováděnou monetární politikou ČNB. Využití těchto pravidel by však mělo sloužit spíše pro prognózu budoucího vývoje než jako hlavní pravidlo pro řízení monetární politiky.
Selected Rules of Monetary Policy and Their Validity in Current Conditions
Keywords: monetární politika; pravidla monetární politiky; Česká národní banka; monetary policy; monetary policy rules; Czech National Bank