Kasiteritové pigmenty - Trojan, Jakub (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato práce se zabývá přípravou keramických pigmentů na bázi SnO2. Zkoumá možnosti jejich syntézy za využití vhodných chromoforových složek a různých postupů jejich přípravy. Část výzkumu je zaměřena na fialové SnO2/Cr pigmenty s cílem posílit zastoupení modré barvy ve výsledném zbarvení zejména keramických glazur. Práškové materiály byly zkoumány nejen z hlediska jejich barevných vlastností, ale rovněž fázového složení rentgenovou difrakční analýzou, byla hodnocena velikost jejich částic a termická stabilita pigmentů. Další část výzkumu zkoumá barevné možnosti systémů Sn/Zn/Ta, zejména možnosti jejich použití jako keramických pigmentů, jejich barevné vlastnosti, granulometrické a fázové složení.
Cassiterite pigments
Keywords: keramické pigmenty; oxid cíničitý; fialové pigmenty; barevné vlastnosti; distribuce velikosti částic; ceramic pigments; tin dioxide; violet pigments; colour properties; particle size distribution