Českoslovenští legionáři v Rusku sami o sobě (Literárně-výtvarný obraz v časopisech Výkřik a Houpačky) - Mertelík, Pavel (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato bakalářská práce analyzuje texty a ilustrace dvou časopisů vydávaných československými legionáři v Rusku v druhé polovině roku 1919. Konkrétně humoristický časopis Houpačky a literárně-kulturní revue Výkřik. Předmětem analýzy je především zjistit jakým tématům a proč se čs. legionáři v Rusku v předmětných textech a ilustracích věnovali. Pokusíme se dané texty popsat a vyložit jejich obsah dnešnímu čtenáři a nadto se budeme snažit propojit inkriminovaná legionářská témata a motivy s později psanou legionářskou literaturou (prózou a poezií), jež vznikala v Československu ve 20. a 30. letech 20. století. Současně se pokusíme odhalit, zda existují přímá intertextuální spojení s texty časopisů a pozdější legionářské literatury.
Czechoslovakia Legionaries in Russia Reflecting Themselves (Literary and Art Image in Magazines Výkřik and Houpačky)
Keywords: českoslovenští legionáři; československé legie v Rusku; Houpačky; Výkřik; legionářská periodika; legionářská literatura; časopisy; periodika; czechoslovakia legionaries; czechoslovakia legions in Russia; legionary periodicals; legionary literature; magazines; periodicals