Radioamatéři jako subkultura - Kubátová, Dita (Univerzita Pardubice, 2009)
Cílem diplomové práce je postihnout subkulturu radioamatérů prostřednictvím analýzy jejich charakteristických znaků, tak jak se s nimi můžeme setkat prostřednictvím radioklubů. V práci jsou zpracovány pojmy jako je subkultura, znaky subkultury a sociální skupiny, status a role. Dále je práce zaměřena na to, co je náplní radioamatérské činnosti, jaký má radioamatérství význam pro samotné radioamatéry. Práce také mapuje, jaký význam má pro radioamatéry solidarita, etický kodex HAM spirit a radioamatérský sport. V neposlední řadě je práce zaměřena na radioklub, jakožto sociální útvar, na jeho fungování a na role jeho jednotlivých členů a jejich status.
Subculture of hams
Keywords: subkultura; status a role; sociální skupiny; radioamatéři; HAM spirit; solidarita; subculture; status and role; social groups; hams; solidarity