Kolizní bezpečnost hnacích vozidel - Potůček, Karel (Univerzita Pardubice, 2019)
Cílem této bakalářské práce je statistické shrnutí nejčetnějších kolizních situací v kolejové dopravě s objasněním fyzikální podstaty nehod, která vychází z teorie rázu dvou těles. Nosným obsahem je seznámení se s legislativou, ovlivňující konstrukční provedení nově vyráběných hnacích vozidel a vytvoření souhrnných poznatků v oblasti konstrukčních prvků, zajišťujících jejich pasivní bezpečnost. Rozborem energetických poměrů na vybraných příkladech ze statistického shrnutí a jejich modelováním je prokázán efektivní přínos těchto prvků.
Crashworthiness of Traction Rail Vehicles
Keywords: absorbovaná kinetická energie; centrální ráz dvou těles; deformace; deformační prvek; evropské normy; hnací drážní vozidlo; kinetická energie; konstrukční scénáře srážky; pasivní bezpečnost; ráz těles dokonale plastických; ráz těles dokonale pružných; ráz těles skutečných; součinitel restituce; absorbed kinetic energy; central collision of two bodies; deformation; deformation element; european norms; powered vehicle; kinetic energy; construction scenarios of collision; passive safety; collision of perfectly plastic bodies; collision of perfectly elastic bodies; collision of real bodies; restoration coefficient