Dodržování správného postupu při aplikaci transfuze(tvorba standardu na ošetřovatelský výkon) - Vojtová, Martina (Univerzita Pardubice, 2013)
V této bakalářské práci se zabývám zejména postupem při podávání krevní transfuze, dodržováním předepsaného standardu a sledováním chyb při přípravě a podávání krevní transfuze. Vybrala jsem si dva soubory, které zkoumám. Tyto dva soubory zahrnují interní a chirurgickou jednotku intenzivní péče nemocnice krajského typu. Teoretická část je zaměřena na fyziologii a jednotlivé složky krve, krevní skupiny a Rh faktor, krevní transfuzi, která obsahuje něco málo z historie, darování krve, transfuzní přípravky, jejich skladování a manipulace, druhy transfuzí, kompetentní osoby, potransfuzní reakce. Nejvíce je soustředěna na povinnosti sestry před a po aplikaci krevní transfuze, techniku provedení transfuze, kontrolu krevní skupiny u lůžka, biologickou zkoušku, péči o nemocného během transfuze. Jedním z cílů této bakalářské práce je vytvoření standardu, proto se i v teorii objevují základy kvality ošetřovatelské péče. Vysvětlení pojmu standard, jednotlivé typy standardů, tvorba standardu a audit. Praktická část sděluje výsledky pozorování při podávání krevní transfuze. Zejména v oblasti přípravy k provedení transfuze, informovanosti a poučení pacienta, vlastní transfuze a ukončení transfuze. Cíle a výzkumné otázky jsou vyhodnoceny v diskuzi. Porovnání výsledků jednotlivých zkoumaných souborů je uvedeno v závěru. Dále obsahuje doporučení pro praxi ve formě vypracovaného standardu.
Compliance to correct procedure in the application of transfusion (creation of performance standard for nursing)
Keywords: krevní transfuze; dodržení postupu; ošetřovatelský standard; blood transfusion; compliance procedure; nurse norm