Návrh a realizace klasifikátoru chyb diagnostického systému s využitím neuronových sítí - Musil, Michal (Univerzita Pardubice, 2002)
Příspěvek se zabývá návrhem, realizací a ověřováním činnosti klasifikátoru chyb diagnostického systému. Hlavním prostředkem pro realizaci klasifikátoru jsou neuronové sítě. V příspěvku je popisována detekce, lokalizace a klasifikace chyb v signálech prostřednictvím neuronových sítí. Je zde vysvětlen princip generování rozdílového vektoru a klasifikace chyb metodou analýzy příznaků v rozdílovém vektoru a metodou analýzy separované chybové části signálu. Tento princip lokalizace a klasifikace poruch je zde uveden na příkladech diagnostiky chyb ve vybraných typech signálů. V závěru příspěvku je zhodnocena účinnost popisovaného klasifikátoru chyb prostřednictvím definovaných kriterií a dále možnosti praktického využití klasifikátoru chyb.
Keywords: diagnostické systémy; Klasifikace; chyby; neuronové sítě; poruchy