Vliv nanočástic z kyseliny hyaluronové na lymfocyty ex vivo: stanovení buněčné smrti po ozáření - Poláčková, Nikol (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato diplomová práce je zaměřená na zjištění vlivu nanočástic z kyseliny hyaluronové na jednotlivé populace lymfocytů po ozáření. Teoretická část práce je soustředěna především na procesy v buňkách, respektive lymfocytech, v reakci na ionizující záření, k nimž patří především zástava buněčného cyklu a apoptóza. V experimentální části byl sledován vliv nanočástic z kyseliny hyaluronové na B a T-lymfocytární populace po ozáření.
Impact of hyaluronic acid nanoparticles on lymphocytes ex vivo: determination of cell death after irradiation
Keywords: kyselina hyaluronová; nanočástice; ionizující záření; B-lymfocyty; T-lymfocyty; apoptóza; hyaluronic acid; nanoparticles; ionizing radiation; B-lymphocytes; T-lymphocytes; apoptosis