Filosofické pojetí správy - Vítek, Miloš (Univerzita Pardubice, 2004)
Podobně jako pojem řízení se stává předmětem vědeckého studia až ve XX. století, byl pojem správa středem zájmu správní vědy teprve od XVII. století, ačkoli praktické uplatnění obou pojmů sahá do starověku. V případě řízení mohlo jít o kormidlování lodi, správa se týkala soustředěného úsilí velkého počtu lidí při zavlažovacích pracích, vojenských taženích nebo při stavbě pyramid, chrámů apod. Dodatečně si uvědomujeme syntetickou sílu pojmu správa, který obsahuje rozsáhlé zkušenosti z přípravy, uskutečnění a využívání společensky závažných opatření. Dnes se pojem správa řadí do spektra zájmů politické filosofie a odtud pojetí správy může být použito jako filosofický a teoretický základ rozvíjení veřejné správy.
Keywords: správní věda; politické aspekty; řízení; historický vývoj; veřejná správa