Studium vlastností epoxyesterových organických povlaků s obsahem vybraných sulfidů a oxidů jako antikorozních pigmentů - Gruber, Filip (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato diplomová práce popisuje studium vybraných sulfidů a oxidů jako antikorozních pigmentů v zinkem pigmentovaných nátěrových hmotách. Jako antikorozní pigment byl studován sulfid wolframičitý, oxid wolframový, sulfid zinečnatý, oxid zinečnatý, sulfid molybdeničitý, oxid molybdenový a směsný komerční pigment s obsahem sulfidu zinečnatého a síranu barnatého. Cílem této práce bylo nahradit část pigmentu kovového zinku studovanými pigmenty a sledovat vliv jejich obsahu na mechanické a antikorozní vlastnosti zhotovených nátěrů. Pro tyto účely byly připraveny modelové nátěrové hmoty s obsahem studovaných pigmentů o objemových koncentracích pigmentů 3, 5 a 10 %. Fyzikálně-mechanické vlastnosti byly studovány zkouškou hloubením, úderem a ohybem přes válcový trn současně se zkouškou přilnavosti mřížkovou metodou. Bylo zjištěno, že nahrazení zinku studovanými pigmenty nemá výrazný vliv na tyto vlastnosti. Pro připravené organické povlaky byl dále stanoven lesk nátěru, provedeno měření relativní povrchové tvrdosti nátěru a určena odolnost proti vtisku. Chemická odolnost připravených nátěrů byla stanovena pomocí zkoušky chemické odolnosti vůči methylethylketonu. U připravených nátěrových hmot byly rovněž studovány jejich antikorozní vlastnosti pomocí zrychlených korozních zkoušek v atmosféře s obsahem SO2, atmosféře neutrálního solného elektrolytu a kombinovaných korozních zkoušek expozicí v atmosféře se 100 % relativní vzdušnou vlhkostí a následně expozicí v atmosféře neutrálního solného elektrolytu. V atmosféře s obsahem SO2 bylo dosaženo vyšší korozní ochrany v porovnání se zinkovým standardem pomocí pigmentů ZnS/BaSO4 a WO3, zatímco v prostředí neutrálního solného elektrolytu bylo dosaženo vyšší ochrany s pomocí pigmentů MoS2 a MoO3.
Study of properties of epoxyester organic coatings containing selected sulfides and oxides as anticorrosive pigments
Keywords: sférický zinek; antikorozní pigmenty; epoxyester; organické povlaky; spherical zinc; anticorrosion pigments; epoxyester; organic coatings