Odhalování a prevence pojistných podvodů v neživotním pojištění - Zajíc, Jan (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato diplomová práce zkoumá problematiku trestného činu pojistného podvodu na českém pojistném trhu. V úvodní kapitole jsou vysvětleny základní principy a úlohy pojištění a pojem pojistného rizika. V následující kapitole jsou rozebírány právní aspekty trestného činu pojistného podvodu a úpravy trestního zákona. Třetí kapitola se věnuje situaci na českém pojistném trhu z hlediska vývoje počtu pojistných podvodů, vzniklých škod a událostí, které trh ovlivnily. Čtvrtá kapitola popisuje prevenci proti pojistným podvodům a metodiku jejich vyšetřování. Závěrečné kapitoly se věnují odhalování nedostatků v činnosti pojišťoven a tvorbě profilu typického pachatele pojistného podvodu.
Detection and Prevention of Insurance Frauds in Non-life Insurance
Keywords: pojistné podvody; forenzní audit; pojistné riziko; pojištění; majetková kriminalita; vyšetřování; prevence; insurence fraud; corporate fraud investigations; insurance risk; insurance; property criminality; investigation; prevention