Návrh systému brzd vozidel metra - Kuna, Michal (Univerzita Pardubice, 2012)
Diplomová práce se zabývá návrhem brzdového systému vozidla metra se zaměřením na pneumatickou brzdu. Součástí práce je výčet požadavků na brzdy a brzdění vozidla metra, dále následuje vlastní návrh vozidla, na které je pak navrhován samotný brzdový systém. Návrh brzdového systému zahrnuje výpočet parametrů brzdy, specifikaci pneumatických zařízení, vytvoření pneumatického obvodu, popis způsobu řízení brzdy. Poslední část práce se zabývá technickým řešením podpodlahového bloku pneumatických zařízení. Detailněji je v této části řešena brzdová přístrojová jednotka, uchycení jednotky, rozhraní, umístění jednotlivých zařízení v jednotce.
The metro brake system design
Keywords: vozidlo metra; brzdy; brzdění; zábrzdná dráha; zábrzdné zpomalení; váhová korekce; elektropneumatická brzda; metro vehicle; brakes; braking; braking distance; deceleration; weight correction; electropneumatic brake