PŘÍPAD ČESKÉHO TEXTILNÍHO A ODĚVNÍHO PRŮMYSLU A EKONOMICKÁ BEZPEČNOST REGIONŮ - Kraftová Ivana; Glogarová Michaela (Univerzita Pardubice, 2015)
Textilní a oděvní průmysl je jedním z těch odvětví, které jsou globalizačními procesy extrémně ovlivněny. Z hlediska historického vývoje patřila tato odvětví lehkého průmyslu k významným pilířům české ekonomiky. Článek se zaměřuje na posouzení vlivu globalizace na ekonomickou bezpečnost odvětví textilního a oděvního průmyslu České republiky a na ekonomickou bezpečnost regionů, kde operují podniky uvedeného odvětví, právě v období globalizace. Pro posouzení ekonomické bezpečnosti jsou zvoleny ukazatele výkonnosti (tržby) a zaměstnanosti, přitom je věnována pozornost období 1975-2012, se zvláštním akcentem na období 1995-2005. Ukazuje se, že ekonomická bezpečnost odvětví má absolutní a relativní dimenzi, což se následně projevuje i na ekonomické bezpečnosti regionů.
THE CASE OF THE CZECH TEXTILE AND CLOTHING INDUSTRY AND ECONOMIC SECURITY OF REGIONS AND ECONOMIC SECURITY OF REGIONS
Keywords: globalizace; ekonomická bezpečnost odvětví a region; textilní a oděvní průmysl; globalization; economic security of regions and industry; textile and clothing industry