Křesťanství v Japonsku: Indigenizovaná hnutí - Kociolková, Markéta (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato práce se zaměřuje na zdomácnělá hnutí japonského křesťanství. Na začátku vymezím pojmy akulturace, indigenizace a kontextualizace. V další kapitole analyzuji historické okolnosti a sociálně kulturní faktory, které vedly ke vzniku indigenizovaných křesťanských hnutí. V následující části se zaměřuji na konkrétní příklad japonského křesťanství a to na hnutí Mukyokai. V první kapitole, dříve než rozeberu samotné hnutí, se zabývám zakladatelem hnutí. V druhé části pak rozebírám blíže víru, teologii, svátosti a praktiky. V poslední kapitole pak uvádím příklady dalších, méně známých, hnutí.
Christianity in Japan: Indigenous Movements
Keywords: indigenizace; akulturace; západní křesťanství; japonské křesťanství; indigenization; aculturation; western Christianity; japanese Christianity