Výkonnost kamenných lékáren z pohledu jejich klientů - Crháková, Klára (Univerzita Pardubice, 2015)
Diplomová práce se zabývá výkonností prodávajícího/dodavatele z pohledu zákazníků. Teoretická část diplomové práce vymezuje obecně pojem výkonnost a výkonnost z pohledu zákazníka. Dále je teoretická část práce zaměřena na ukazatele zákaznické výkonnosti, které představují měřítka hodnotových výhod pro zákazníka a výstupní měřítka výkonnosti. Tato měřítka určují vnímanou hodnotu pro zákazníka a jsou tak klíčová pro výkonnost prodávajícího. Praktická část diplomové páce se zabývá marketingovým výzkumem vnímání výkonnosti kamenných lékáren z pohledu jejich klientů, kde se zjišťovala jejich obeznámenost, preference, spokojenost, retence, loajalita a vnímaná hodnota nabídky. Závěr práce uvádí návrhy pro případné zvýšení výkonnosti kamenných lékáren z pohledu jejich klientů.
Performance of Brick&Mortar Pharmacies from the Point of View of their Clients.
Keywords: supplier performance; customer value; benefit value; awareness and reputation of supplier; preferences of enterprise; purchase intention; customer satisfaction; customer retention; customer loyalty; dodavatelská výkonnost; hodnota pro zákazníka; hodnotové výhody; známost dodavatele; preference podniku; nákupní záměry; spokojenost zákazníka; setrvání zákazníka; loajalita zákazníka