Život Židů na Chrudimsku v 1. polovině 20. století - Svěrák, Milan (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce se zabývá životem Židů na Chrudimsku v 1. polovině 20. století. Je zde nastíněna historie a vývoj židovského osídlení sledované oblasti. Rozebrány jsou zde náboženské a hospodářské aspekty života těchto židovských obyvatel ve vymezené době. Dále je zde popsána stupňující se perzekuce Židů na Chrudimsku po vyhlášení Protektorátu Čechy a Morava, která vyvrcholila jejich odsunutím do koncentračního tábora v Terezíně a následně do dalších táborů na východě, především do Osvětimi.
Life of Jews in the Chrudim Area in the First Half of the 20th Century
Keywords: Židé; Chrudim; Heřmanův Městec; náboženství; judaizmus; perzekuce; holokaust; Jews; religion; Judaism; persecution; holocaust