Návrh optimalizace příjmu pacientů na Urgentní příjem Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Plzeň - Vančura, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato práce se zabývá optimalizací příjmu pacientů na urgentním příjmu FN Plzeň během mimoběžné pracovní doby, s cílem efektivněji využit dostupné personální kapacity nelékařských zdravotnických pracovníků na základě dynamiky zatížení tohoto pracoviště. Hlavním záměrem bylo zjistit, zda je možná optimalizace příjmu pacientů na urgentní příjem prostřednictvím uzavření Borských akutních ambulancí (CHIRO, INTO, 2.IK) v mimoběžné pracovní době. Deskriptivní statistická analýza historických dat a modelací zátěže ukázaly, že ačkoli stavební kapacita UP umožňuje tuto změnu, současné personální nastavení je neefektivní a po optimalizaci by vedlo k nadlimitní zátěži NLZP na UP. Práce proto navrhuje evidencebased opatření, která mohou sloužit jako podklad pro organizační změny a přispět k zefektivnění provozu.
Proposal for the Optimization of Patient Admission to the Emergency Department of the Department of Anesthesiology, Resuscitation, and Intensive Medicine at the University Hospital Plzeň
Keywords: urgentní příjem; optimalizace provozu; nelékařský zdravotnický personál; zdravotnický management; modelování zátěže; FN Plzeň; Emergency department; operational optimization; non-medical healthcare personnel; healthcare management; workload modeling; FN Plzeň