Hodnota pro zákazníka a hodnotová síť u chemicko-inženýrských služeb - Rozumová, Ladislava (Univerzita Pardubice, 2011)
Diplomová práce je zaměřena na vymezení pojmu a dimenzí hodnoty pro zákazníka včetně specifikace nejdůležitějších atributů, jak zvýšit hodnotu pro zákazníka u služeb. Dále je věnována pozornost vysvětlení pojmů hodnotový řetězec a hodnotová síť, v jejichž rámci je třeba hodnotu pro zákazníka na základě spolupráce všech subjektů vytvořit. Excelentním řízením integrovaného hodnotového řetězce a hodnotové sítě lze podstatně zvýšit spokojenost a loajalitu zákazníka a zajistit vynikající úroveň služeb.
Customer value and value network in chemical engineering services
Keywords: hodnota pro zákazníka; atributy hodnoty pro zákazníka; hodnotový řetězec; hodnotová síť; customer value; customer value attributes; value chain; value network