Snižování korupce prostřednictvím omezování diskreční pravomoci úředníků - Linhartová Veronika (My University, 2015)
Boj s korupcí je velmi náročný a obtížný. Vzhledem ke skutečnosti, že úplatkářství i další formy korupčního jednání jsou ve většině zemí nelegálními praktikami, snaží se je jejich aktéři velmi důkladně skrývat a odhalit korupci je často téměř nemožné. Nejvíce diskutována je pravděpodobně korupce ve veřejném sektoru, protože důsledky zneužití pravomoci dopadají na širokou masu daňových poplatníků a stát jako takový. Z tohoto důvodu jsou snahy o snižování korupce zaměřeny právě na oblast veřejné správy. Literatura, která se zaměřuje na e-government metody ve vztahu ke korupci naznačuje, že elektronické doručování služeb může snížit korupci tím, že sníží interakce s úředníky, urychlí rozhodnutí, a snižují lidské chyby. Předkládaný příspěvek se zaměřuje na možný dopad využívání e-governmentu na korupci v zemi. Článek konkrétně analyzuje vliv využití e-government metod na míru korupce ve 117 zemích po celém světě, bez ohledu na jejich geografickou polohu či politické zřízení.
Reduction of Corruption by Limiting the Discretion of Officials
Keywords: korupce; Index vnímání korupce; Index rozvoje; diskreční pravomoc; E-Government; veřejný činitel; corruption; Corruption Perception Index; Development Index; discretion; E-Government; public officials