Studium exfoliace vrstevnatých látek a jejich uplatnění v nanokompozitech - Kopecká, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2022)
Předkládaná práce se zabývá přípravou a charakterizací vrstevnatých materiálů ze skupiny fosfonátů a podvojných vrstevnatých hydroxidů. Tyto materiály jsou zkoumány z hlediska možnosti přípravy jejich nanoforem pomocí procesu exfoliace v kapalinách s následným uplatněním pro přípravu polymerních nanokompozitů. Významnou část práce tvoří studium procesu samotné exfoliace a vypracování metodiky pro reprodukovatelnou přípravu a hodnocení exfoliovaných materiálů. Dále jsou studovány způsoby dispergace připravených plniv do polymerních systémů, distribuce částic v polymerní matrici a vliv přítomnosti plniv na užitné vlastnosti nanokompozitu.
Study on exfoliation of layered materials and their application in nanocomposites
Keywords: exfoliace; vrstevnaté materiály; fenylfosfonáty; podvojné vrstevnaté hydroxidy; nanoplnivo; nanodesky; nanokompozit; exfoliation; layered materials; phenylphosphonates; layered double hydroxides; nanofiller; nanosheets; nanocomposite