Nákladová analýza železniční dopravy - Rákosník, Jakub (Univerzita Pardubice, 2007)
Bakalářská práce má za úkol představit možnost zavedení moderní dálkové železniční dopravy v podmínkách ČR, konkrétně na železniční trati Praha – Ostrava. Bude zaměřena jen do oblasti nákladové, náklady jsou totiž klíčovým faktorem ovlivňujícím cenu, která bude předložena zákazníkovi. Cena sice není jediný faktor ovlivňující rozhodování zákazníka o koupi produktu, je však jeho důležitou částí. První část práce pojednává o historii i současném stavu trati Praha – Ostrava a o podmínkách pro provozování dráhy a drážní dopravy v ČR. Druhá část představuje potřebnou teorii k nákladovým kalkulacím a některá specifika nákladů na železniční provoz. Poslední část bakalářské práce je vlastní nákladová analýza železniční osobní dopravy na trati Praha – Ostrava.
The cost analysis of the railway transport
Keywords: železniční doprava; legislativa; Náklady; kalkulační vzorce