Příprava a studium vlastností hydrogelů na bázi škrobu - Horáková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato práce se zabývá popisem a charakterizací fyzikálně-chemických vlastností škrobů, modifikací škrobů a použitím nativních škrobů při přípravě hydrogelů. Byly připraveny hydrogely na bázi kukuřičného, pšeničného a rýžového škrobu. Byla provedena fosforylace nativního škrobu pomocí fosforečných solí a následné zesítění kyselinou citronovou pro zlepšení jejich fyzikálně-chemických vlastností. U připravených vzorků byly studovány vlastnosti, jako je bobtnavost, rychlost vysychání či obsah fosforu v hydrogelech. Tyto vlastnosti jsou důležité pro jejich potenciální agrochemické využití.
The preparation and study of properties of starch based hydrogels
Keywords: fosforylovaný škrob; síťovaný škrob; hydrogely; bobtnavost; phosphorylated starch; crosslinked starch; hydrogels; swelling capacity