Inhibitory monoaminooxidáz - Borovcová, Taťána (Univerzita Pardubice, 2025)
Monoaminooxidázy představují enzymy katalyzující oxidativní deaminaci biogenních aminů, čímž regulují hladinu důležitých neurotransmiterů v centrálním nervovém systému. Vzhledem k jejich zásadní roli v neurochemické rovnováze se staly terapeutickým cílem při léčbě celé řady neurologických a psychiatrických onemocnění, včetně deprese, Parkinsonovy choroby či Alzheimerovy choroby. Tato bakalářská práce se zaměřuje na charakteristiku izoenzymů MAO-A a MAO-B, jejich strukturu, lokalizaci a biologickou funkci. Dále podává přehled inhibitorů MAO, členěných dle reverzibility a selektivity, včetně jejich farmakologických vlastností, mechanismů účinku, klinického využití a nežádoucích účinků.
Monoamine oxidase inhibitors
Keywords: monoaminooxidáza; MAO-A; MAO-B; inhibitory MAO; neurodegenerace; Parkinsonova choroba; antidepresiva; monoamine oxidase; MAO-A; MAO-B; MAO inhibitors; neurodegeneration; Parkinson's disease; antidepressives