Veřejné podpory - Vlková, Eliška (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce se zaměřuje na právní rámec veřejné podpory v energetickém sektoru v kontextu evropského práva a konkrétních opatření přijatých Českou republikou v letech 2022-2023 v reakci na energetickou krizi. Práce analyzuje podmínky slučitelnosti jednotlivých forem podpory s pravidly vnitřního trhu podle článku 107 a 108 SFEU a hodnotí praktické limity jejich implementace. Důraz je kladen na právní aspekty podpory, nikoli na její ekonomickou efektivitu. Vedle právní analýzy je využita také metoda právní komparace, zejména při porovnání unijního a českého přístupu k poskytování krizových podpor. Výsledkem práce je syntéza hlavních zjištění o mezích veřejné podpory v mimořádných situacích.
State aid
Keywords: veřejná podpora; státní podpora; energetika; energetická krize; Evropská unie; Smlouva o fungování EU; hospodářská soutěž; Evropská komise; krizová opatření; Pokyny pro státní podporu v oblasti klimatu; životního prostředí a energetiky (CEEAG); Dočasný krizový rámec pro opatření státní podpory (TCF); Dočasný krizový a transformační rámec pro opatření státní podpory (DKTR); Obecné nařízení o blokových výjimkách (GBER); Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS); notifikace; slučitelnost podpory; limity státní podpory; state aid; public support; energy sector; energy crisis; European Union; Treaty on the Functioning of the EU; competition law; European Commission; crisis measures; Climate; Energy and Environmental Aid Guidelines (CEEAG); Temporary Crisis Framework (TCF); Temporary Crisis and Transition Framework (TCTF); General Block Exemption Regulation (GBER); Office for the Protection of Competition (Czech Competition Authority); notification; compatibility of aid; legal boundaries of permissible state aid