Role JNK kinázy v aktivaci apoptózy - Antošová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2019)
Bakalářská práce je věnována vlivu JNK kinázy v aktivační dráze apoptózy se zaměřením na strukturu JNK kináz, druhy, aktivační mechanismy a funkce v lidském těle. Struktura je složená ze dvou částí spojených oblastí, která se účastní aktivace JNK kináz prostřednictvím hydrofobních kapes fosforylací MKK4 nebo MKK7. Popsány jsou vlivy aktivace JNK kináz a mechanismy regulace průběhu celé aktivace. V závěru bakalářské práce je uvedena účast JNK kináz v metabolických drahách a zhodnoceno patologické působení při nadměrné nebo nedostatečné expresi aktivované JNK kinázy. K regulaci onemocnění jsou vyvíjeny inhibitory JNK kináz různých druhů a založených na rozdílných principech působení, proto je JNK kináza je potencionální terapeutický cíl. Apoptózu lze srovnávat s dalšími obdobnými mechanismy jako je nekróza nebo autofagie. Detekce apoptózy je založena na principu fluorescenčního pozorování či průtokové cytometrii.
The Role of JNK Kinase in Apoptosis Activation
Keywords: JNK kináza; apoptóza; buněčná smrt; aktivační dráhy; terapeutický cíl; JNK kinase; apoptosis; cell death; activation pathway; therapeutic target