Riziko syndromu vyhoření u všeobecných sester pečujících o onkologické pacienty - Sovová, Andrea (Univerzita Pardubice, 2024)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku syndromu vyhoření všeobecných sester pracujících na onkologických odděleních. Je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část definuje oblast syndromu vyhoření, přičemž se zaměřuje zejména na fáze rozvoje a projevy, ale i na definici faktorů, které můžou u některých jedinců způsobit rozvoj syndromu vyhoření. Metodou k dosažení stanovených cílů bylo zvoleno dotazníkové šetření. Dotazník vyplnily všeobecné sestry onkologických pracovišť v nemocnicích krajského typu a jednalo se o dotazník MBI a druhou část tvořil dotazník vlastní tvorby. Hlavním cílem práce bylo zjistit míru vyhoření všeobecných sester pracujících na onkologických odděleních. Bylo zjištěno, že 39 % z dotazovaných sester trpí vyhořením v některé oblasti - emocionální, depersonalizaci nebo v oblasti osobního uspokojení.
The risk of burnout syndrome in nurses caring for cancer patients
Keywords: onkologie; stres; syndrom vyhoření; všeobecné sestry; burnout syndrome; general nurses; oncology; stress