Tvorba realistických 3D modelů pomocí fotogrammetrie - Le, David (Univerzita Pardubice, 2021)
Cílem práce je vytvoření realistických 3D modelů pomocí fotogrammetrie a následné porovnání výsledků s dalšími metodami modelování a skenování. V teoretické části bakalářské práce bude seznámení s tvorbou realistických 3D modelů s využitím fotogrammetrie. Úvodní část bude zaměřena na obecný princip fotogrammetrie a její výhody a nevýhody oproti jiným metodám. Další kapitoly jsou věnovány prostředí použitého fotogrammetrického programu a dalších potřebných modelovacích aplikací a programů. V praktické části budou vytvořeny modely libovolných objektů či postav. Jednotlivé modely budou vytvořeny jak pomocí fotogrammetrických nástrojů, tak i alternativních metod, mezi které patří například laserové skenování nebo ruční modelování. Jednotlivé modely vytvořené pomocí různých metod budou porovnány z pohledu složitosti vytváření a kvality výsledku.
Creating realistic 3d models with photogrammetry
Keywords: fotogrammetrie; počítačová grafika; 3D modelování; optimalizace; texturování; photogrammetry; computer graphics; 3D modeling; optimization; texturing