Jednonápravový balancující robot - Kubizňák, Václav (Univerzita Pardubice, 2013)
Téma této bakalářky je navrhnout a zrealizovat robota schopného udržet rovnováhu na jedné nápravě. V teoretické části je popsán fyzikální model a je ho převod na matematické rovnice. Dále je tu popis jednotlivých senzorů, které se používají pro zjištění polohy. A nakonec elektrické motory, typy motorů, jejich vlastnosti a možnosti řízení. Praktická část se věnuje sestavení elektronické části robota. Jsou zde popsány konkrétní použité součástky, nastavení a programování mikroprocesoru a použitého senzoru.
One-axle balancing robot
Keywords: inverzní kyvadla; akcelerometry; DC motory; ATmega88; mikrokontroléry; inverted pendulum; accelerometers; DC motor; microcontrollers