Sgrafitová výzdoba vstupní věže zámeckého pivovaru v Litomyšli - Ferdus, Anna (Univerzita Pardubice, 2016)
Diplomová práce je v první části zaměřena na umělecko-historický rozbor sgrafitové výzdoby vstupní pivovarské věže na zámku v Litomyšli a koncepci její výzdoby. Zabývá se jak stavební historií pivovaru, tak ikonografickou a námětovou rovinou výzdoby pivovarské věže a jejími objednateli. Závěrem jsou uvedeny příklady analogické sgrafitové výzdoby v České republice. Druhá část diplomové práce se zabývá restaurováním části sgrafitové výzdoby na jihovýchodní fasádě vstupní věže zámeckého pivovaru v Litomyšli. Dokumentuje průzkum a restaurátorský zásah, který byl na části těchto sgrafit proveden. Tato sgrafitová výzdoba s figurálními náměty, se nachází ve dvou nikách vpravo od vstupního portálu jihovýchoní fasády. Sgrafita na pivovarské věži pocházejí původně z doby kolem roku 1630 a nechal je provést Vratislav Eusebius z Pernštejna. Koncem 70. let 20. století byla sgrafita restaurována a doplněna restaurátorským týmem Olbrama Zoubka.
Sgraffito decoration of the entrance Brewery Tower of the Litomyšl Castle
Keywords: sgrafita; restaurování; pivovar; Litomyšl; Pernštejnové; sgraffito; restoration; brewery; Litomyšl; Lords of Pernstejn