Fotografické součásti archivních fondů, jejich původ a péče o ně na příkladu vybraných fondů ze SOA Praha - Špinková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2014)
Tématem této práce jsou Fotografické součásti archivních fondů, jejich původ a péče o ně, na příkladu vybraných fondů ze SOA Praha. Na začátku se nachází stručná historie fotografie, její vznik, nejstarší techniky až po techniky 20. století a způsob, jakým se fotografie začínala dostávat do společnosti. Další kapitola se věnuje popsání pravidel k ukládání fotografií do archivů. Následují dva soupisy ze šlechtických rodinných archivů Thurn Taxisů a Nádherných, stručná historie rodů, popis fondů, ve kterém se nacházejí. Na konci soupisů jsou provedeny sondy vyzdvihující nejzajímavější snímky, jejich popis obsahu, formátu, popřípadě osob, které se na nich objevují. Srovnání obou fondů je k nalezení v poslední kapitole. Nejdůležitější částí práce jsou uvedené sondy, které nejen, že poukazují na obsah fotoarchivu, ale také skutečný stav uložení.
Archival Photographic Components, their Origin and the Care for them Using the Example of Selected Funds from the State Regional Archives Prague
Keywords: fotografie; archivy; šlechtický život; fotografické techniky; SOA Praha; photopraph; archives; noble life; photographical techniques; SOA Praha