Biliární cirhóza - Richtrová, Monika (Univerzita Pardubice, 2012)
Práce se zabývá cholestatickými biliárními (jaterními) cirhózami, které lze dělit na primární biliární cirhózu, sekundární biliární cirhózu, dále pak na primární sklerozující cholangitidu a sekundární sklerozující cholangitidu. Všechny druhy biliárních cirhóz mají mnoho společného, ale mohou se lišit výskytem onemocnění nebo příčinou vzniku. V případě primární biliární cirhózy se onemocnění vyskytuje v 90 % u žen ve starším věku. Ale primární sklerozující cholangitida se vyskytuje častěji u mužů. Jsou to chronická onemocnění, která nejčastěji postihují extahepatální nebo intrahepatální žlučové cesty. Práce dále popisuje nejčastější příznaky onemocnění, jako jsou pruritus, ascites, únava, deprese, bolesti břicha, splenomegalie, hubnutí a celková slabost. V neposlední řadě se snaží objasnit patogenezi, komplikace nemoci, diagnostiku a léčbu.
Biliary cirrhosis
Keywords: primární biliární cirhózy; sekundární biliární cirhózy; primární sklerozující cholangitidy; sekundární sklerozující cholangitidy; apoptózy; cirhózy; kyseliny ursodeoxycholové; primary biliary cirrhosis; secondary biliary cirrhosis; primary sclerosing cholangitis; secondary sclerosing cholangitis; apoptosis; cirrhosis; ursodeoxycholic acid